Dijital varlık nedir?
Dijital varlıklar; videolar, kitaplar, elektronik aletlerle çekilen fotoğraflar, ses dosyaları, oyun hesapları, e-postalar gibi dijital ortamda saklanan ve değeri olan içeriklerin tümünü kapsar. Yeni nesil dijital varlıklar arasında değiştirilemez jetonlar (NFT), kripto varlıklar, token’lar ve merkez bankası dijital paraları da yer alır. Bu varlıklar günlük alışkanlıklardan finansal işlemlere kadar hayatımızın pek çok alanında yer edinmiştir ve kullanımı her geçen gün artmaktadır. Örneğin kitap okumak gibi çok eski ve basit bir işlemi dijital uygulamalardan yapmak, kripto para ile veri satın almak ya da bir sunumu dijital olarak paylaşmak artık sıradan hale geldi.
Dijital Varlıklar Hayatımızın Neresinde?
Dijital varlıkların günlük yaşamımız üzerinde derin etkisi vardır ve yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Dijital ortamdan bilgi edinme, dijital ortamda veri saklama, ödeme ve para transferi işlemleri için kripto varlık gibi dijital varlıkları kullanıyoruz. İş yerinde, belirli bir pazarı analiz etmek için satış verilerini edinmek amacıyla bir kripto varlık birimi kullanabilir ve bulgularınızı dijital bir sunum olarak patronunuza gönderebilirsiniz.
Dijital varlıklar, yalnızca kelimeler, resimler, videolar, ses ve belgelerden ibaret değildir. 2009 yılında Bitcoin'in hayatımıza girmesiyle blockchain (blokzincir) kavramı gündeme gelmiştir. Bu teknoloji sayesinde kripto para birimleri ve tokenleştirilmiş varlıklar gibi yeni dijital varlık türlerinin oluşturulması sağlanmıştır.
Dijital Varlıkların Özellikleri
Bir dijital varlığın "varlık" olarak kabul edilebilmesi için, öncelikle sahibine değer yaratacak şekilde kullanımı söz konusudur. Dijital varlık, hediye etme veya hakları başkasına devretme gibi yollarla mülkiyet transferine olanak tanır olmalıdır. Ayrıca, keşfedilebilir veya bulunabilir bir yerde depolanması söz konusudur. Dijital varlıklar artık kelimelerden, seslerden, tokenlaştırmayla bir şirket veya gayrimenkulün parçalı mülkiyete kadar pek çok şeyi kapsamaktadır.
Yeni dijital varlıklar blockchain veya benzeri teknolojilere dayanmaktadır. Bunlar değiştirilemez tokenlar, kripto para birimi, jetonlar, kripto varlıklar, tokenlaştırılmış varlıklar, güvenlik tokenları ve Merkez Bankası dijital para birimleridir. Kullanıcılar dijital varlıklarını ürün ve hizmet satın almak için harcayabilirler. Bunlara NFT'ler gibi dijital varlık ürünleri dahildir. Dijital varlıklar blok zincirinde yaşadığı için, akıllı sözleşmelerdeki kod aracılığıyla bunlara erişebilir ve bunlar yönetilebilir durumdadır. Blok zincirleri, bir bakıma dijital varlıkları etkinleştiren teknoloji çözümleridir. Bir blokzinciri, bilgileri eşler arası bir ağda güvenli bir şekilde kaydetme yöntemidir. Bilgisayar sistemleri arasında çoğaltılan, yeni girişlerin eklenebildiği ancak mevcut girişlerin değiştirilemediği bu yüzden de güvenliği yüksek olan genel bir veritabanıdır. Blokzincirindeki merkeziyetsizlik, karar verme yetkilerini bir kişi veya kurumdan alarak dağıtılmış bir ağa bağlanmasını sağlar. Bu da katılımcılar arasındaki güven duygusunu olumlu anlamda pekiştirir.
Her geçen gün biraz daha gelişen ve genişleyen dijital varlık dünyası günlük hayatta yaşantımızı kolaylaştıran ve değiştiren yeni teknolojilerle var olmaya devam edecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Balina Nedir? Kripto Balinası Kimlere Denir?