Kripto varlık dünyasında, elinde belirli bir kripto varlıktan çok büyük miktarlarda bulunduran kişi veya kurumlar balina olarak isimlendirilir. Balinalar yüksek miktarlarda alım satım yaptığında piyasa fiyatları üzerinde ciddi etki yaratan token veya coin sahibi kişiler olarak da adlandırılabilir. Bir yatırımcıyı balina olarak adlandırmak için minimum ya da maksimum bakiye eşiği bulunmamaktadır. Ancak bazıları kripto varlık dünyasında balina olabilmek için en az 1000 Bitcoin sahibi olunması şartını dile getirir.
Piyasadaki küçük yatırımcılar balinalar karşısında küçük balıklara benzetilir bunun sebebi ise balinaların işlemlerinin küçük balıkları etkileyebilmesidir.
Kripto Piyasasında Balina Kimlere Denir?
Balina adlandırması daha çok zengin kişi ve kurumlar için kullanılsa da burada ayrım noktası, bu kişilerin alım satım işlemlerinde piyasaları değiştirebilecek durumda olmasıdır.
Piyasaları etkileyebilecek bu tür balinalara Pantera Capital, Fortress Investment Group ve Falcon Global Capital gibi büyük yatırım grupları örnek verilebilir.
Balina olarak adlandırılan kişilerin geleneksel kripto varlık piyasalarında alım satım yapmama sebebi ise büyük emirlerin verilmesi sonucu borsadaki emir defterlerinin hacminin aşılması sayılabilir. Bunun önüne geçmek için balinalar, tezgah üstü ticaretiyle kripto varlık piyasasında trade yaparlar.
Proof-of-Stake ve balinalar
Balinalar, proof of stake zincirlerinin zincir içi yönetişim süreçlerinde etkili bir öneme sahiptirler. Bu önemin sebebi ise balinaların daha fazla fon stake edebilmesiyle yönetişimde daha fazla oy hakkına sahip olmasıdır. Balinaların varlığı bu tür zincirler için olumlu bu durum meydana getirir. Bundandır ki bu ağlar balinalara çeşitli teşvikler sağlar. Sağlanan bu teşviklerle balinalar dürüst hareket eder ve ağlar büyür, büyüyen ağlar ilgili kripto varlığın değer kazanmasını sağlar. Bununla birlikte büyük fonların belli başlı balinaların elinde bulunması, finansal gücün tek bir merkezde toplanması gibi istenmeyen bir duruma sebep olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ethereum Nedir?
Bitcoin Balinası Nedir?
Büyük miktarlarda Bitcoine sahip kişi veya kuruluşlar Bitcoin balinası olarak isimlendirilir.
Bitcoin balinaları, Pareto ilkesi adıyla bilinen 80-20 kuralına göre, bütün Bitcoin kripto varlık sahiplerinin yüzde 20’si en tepededir ayrıca dolar cinsinden Bitcoin değerinin yüzde 80’inden çoğunu elinde bulundurur.
Bir balina, kasti bir hesap hareketi yapmıyor ve likiditeyi düşürüyorsa fiyatlarda değişime sebebiyet verebilir. Bu yüzden servet artışının Bitcoin için problem yaratabileceği savunulur. Balinaların hesap hareketi yapmaması gibi aynı anda yüksek miktarlarda Bitcoin hareketi yapması da piyasadaki oynaklığı artırır.
İtibari para birimi almak için satıcı Bitcoin satmaya çalıştığında, likidite eksikliği ve büyük işlem boyutu diğer piyasa katılımcıları tarafından görüldüğünden aynı zamanda satış işlemleri gerçekleşir bu da panik satışına sebep olabilir. Bu da Bitcoin kripto varlığı üstünde düşüş yönlü baskı meydana getirebilir.
Bazı balinalar da küçük miktarlarda ama uzun süreli satışlar yapabilir. Bu durum da fiyatlarda öngörülemeyen değişimlere sebep olabilir. Bu değişimler yukarı veya aşağı yönlü gerçekleşebilir ve piyasa içerisindeki bozulmalara sebebiyet verir. Balinalar, küçük balık olarak adlandırılan diğer yatırımcılar arasında spekülasyon oluşturabilir bu durum da kripto varlık fiyat harekelerinin gerçek nedenlere dayanmadığı bir kısır döngüye sebebiyet verir.