Kripto Varlıklarda Teknik Analiz Nedir?
Kripto varlık piyasalarında işlem yapmanın ilk kuralı teknik analizleri okuyabilmektedir. İyi analiz edilmeyen grafikler trade hareketleri için istenmeyen durumlar oluşturabilir.
Kripto varlık dünyasında teknik analiz, bir varlığın geçmiş piyasa verilerini kullanarak gelecek fiyat trendlerini tahmin etmeyi ve yatırımcının doğru hamleleri yapmasını amaçlar. Kripto varlık piyasasında, teknik analiz geçmiş fiyat hareketlerine ve daha çok işlem hacmine yönelir. Temel analiz, bir kripto varlığın akademik değerini belirlemek için on-chain, makroekonomik veriler gibi alanlarda çalışma sağlarken; teknik analiz, varlığın alım-satım sinyallerini yakalamaya odaklanır. Kripto para piyasalarında genellikle volatilite yaşandığı için yatırımcılar, teknik analiz grafiklerini inceleyerek yöntemlerini belirler ve bunları kullanarak kısa vadeli fırsatları belirlemeye çalışır. Kripto varlık piyasalarında teknik analiz bir yordama işidir. Geçmiş dönem verilerine bakarak piyasanın gelecek günlerde nasıl bir yol izleyeceğini analiz eder. Teknik analizler daha çok nicel özelliktedir ve sayısal verilere dayanır.
Teknik analiz yalnızca fiyat hareketlerini tahmin etmek için değil oluşabilecek riskleri de görmek açısından önemlidir.
Teknik Analiz Araçları ve İndikatörleri
Önemli teknik analiz araçlarından biri grafiklerdir. Teknik analizde kullanılan çizgi, çubuk ve mum grafikleri gibi farklı grafik türleri, fiyat hareketlerini görselleştirerek yatırımcının karar alma sürecini kolaylaştırırken aynı zamanda görsel uyarıcılar da sunar. Bu grafiklerdeki belirli formasyonlar, piyasanın gidişatı hakkında yatırımcının çıkarımda bulunmasını sağlarken, trendlerin devamlılığı veya tersine döneceği gibi çeşitli ipuçları sunar. Teknik analizlerde bir varlığı yorumlamak için başvurulan indikatörlerin arasında; hareketli ortalamalar (MA), göreceli güç endeksi (RSI) ve MACD en yaygın olanlardır.
Göstergeler
Hareketli ortalamalar (MA): Sürekli güncellenen varlıkların fiyatlarının zaman içindeki genel eğilimini belirlemede kullanılır. Özellikle trend yönünü ve geri dönüşleri tespit etmede sıkça tercih edilir. Yatırımcılar tarafından işlem hedeflerine göre hareketli ortalamaları hesaplamak için farklı uzunluklarda farklı dönemler seçilebilir.
Göreceli Güç Endeksi (RSI): Fiyatın yüksek alım veya yüksek satım seviyelerinde olup olmadığını gösterir ve fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçebilen bir momentum göstergesidir. Bu indikatör grafiğe eklendiğinde, belirli bir piyasanın hem mevcut hem de tarihsel gücünü ve zayıflığını izlemek için görsel bir araç sağlar.
Hareketli Ortalama Yakınsama Ayrışması (MACD): Fiyat trendlerindeki değişim hızını anlamak ve tahmin etmek için kullanılır. İndikatörler, yatırımcılara piyasanın mevcut durumu ve gelecekteki olası yönü hakkında bilgi verir, histogram, sinyal hattı ve MACD çizgisi gibi bileşenleri vardır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: DOGECOİN NEDİR?
Destek ve direnç seviyeleri;
Destek: Piyasada fiyatın düşerken duraksadığı ve sonra yukarı döndüğü seviyeleri ifade eder.
Direnç:Fiyat yükselmekte olan ilgili varlığın, yükselişinin yavaşladığı dönemdir. Piyasada fiyatın yukarı yönlü hareketinin zorlandığı ve aşağı indiği seviyeleri ifade eder.
Trend Çizgileri
Fiyatın belli bir zaman içinde hangi yönde aşağı veya yukarı ilerlediğini gösterir.
Düşen trend ve yükselen trend olarak ayrılır.
Formasyonlar
- Çift tepe veya çift dip formasyonları
Çift tepe düşüş sinyali iken çift dip yükseliş sinyali anlamına gelir.
- Flama / Bayrak
Genellikle kısa süreli düzeltme sonrası yükseliş veya düşüş trendinin devam edeceğini gösterir.
- Omuz-Baş-Omuz (OBO)
Düşüşün habercisidir. Ters OBO ise yükseliş sinyalini ifade eder.