Hashing Nedir

Hashing Nedir

Hashing Nedir 

Hashing nedir ve temel özellikleri nelerdir sorularının yanıtlarını yazı içeriğimizde bulabilirsiniz. Ayrıca sitemizdeki kripto varlık piyasası hakkında bilgilendirici yazılarını inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Hashing; şifreleme, veri güvenliği, veri bütünlüğünün sağlanması işlemlerinde kullanılan temel kavramdır. Özellikle bilişim dünyasında sıklıkla kullanılmaktadır. Hashing hakkında bir açıklama daha yapacak olursak; bir veri parçasını belirli algoritma kullanarak belirli uzunlukta, benzersiz çıktıya dönüştürme sürecidir. Hashing işlemi, algoritma kullanılmasıyla matematiksel işlemlerin uygulanmasını içermektedir. Çalışma aşamalarını belirtmek gerekirse;

  • Hash fonksiyonuna iletilecek veriler belirlenmeli. Bu veriler parola, kelime dosya vb. etkenlerden oluşabilir
  • Algoritma, verinin matematiksel işleme tabi olarak sabit uzunlukta çıktısını oluşturur
  • Üretilen hash değeri; veri bütünlüğünün sağlanması, kimlik doğrulama ya da şifreleme süreçlerinde kullanılır.

Hashing Algoritması

Hashing nedir kapsamını incelerken, hash fonksiyonunun temel özelliklerinden bahsedeceğiz. Hashing işleminin doğru ve kaliteli olarak çalışabilmesi için hash fonksiyonlarının temel özelliklere sahip olması gerekir. Bunları belirtecek olursak;

Deterministik Olma: Aynı girdilere her daim aynı hash değerinin üretilmesi gerekmektedir.

Veri Duyarlılığı: Girdideki en ufak değişiklikte bile farklı hash değeri üretilebilmelidir.

Tek Yönlü: Hash fonksiyonlarının geri döndürülemez olması gerekir, üretilen hash değeri ve orijinal veriler yeniden oluşturulamamalıdır.

Çakışma Direnci: Collision Resistance olarak da bilinmektedir. İki farklı girdinin aynı hash değerini üretebilme olasılığı çok düşük ya da hiç olmamalıdır.

Hız ve Verimlilik: Hash fonksiyonları hızlı çalışıyor olabilmeli. Ayrıca büyük küme verilerinde de etki gösterebilmelidir. 

Hashing Kullanım Alanları

Hashing nedir başlıklı yazımızın bu alanında, hashing’in kullanım alanlarına yer vereceğiz. Hashing birçok alanda kullanılmaktadır, son dönemlerde kripto varlık piyasasıyla daha bilinir olsa da tek kullanılan alan burası değildir. Hashing’in kullanım alanlarına bazı örnekler verecek olursak;

Blockchain ve Kripto Varlıklar: Bitcoin ve diğer kripto varlıklar işlemlerin doğrulanması ve blok zincirine alınmasında hashing fonksiyonu kullanır. Kripto madencileri ise belirli hash değerini bulmak için hesaplamalar yapar ve blokları doğrular.

Kriptografi ve Veri Güvenliği: Kullanıcıların şifreleri, veri tabanında hashlenmiş şekilde muhafaza edilir. Bu doğrultuda şifreler başkası tarafından ele geçirilse bile güvenli olarak kalır. Ayrıca hashing, belgedeki orijinalliğin doğrulanması için dijital imzalar eşliğinde kullanılır.

Çanak Nedir başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.