Coinlerde Hacim Nedir
Coinlerde hacim nedir ve neleri anlamaya yardımcı olur? Belirli zaman içerisinde işlem gören varlığın değerine hacim denilir. Örneğin; 12 saatlik hacim göstergesi, varlığın son 12 saat içerisindeki değerini ve değerine dair oluşan değişikliği gösterir.
Coin hacmi, kripto varlığının hangi değer aralığındaki fiyattan satıldığını ve alındığını gösterir. Hacim ölçüsünün bilinmesi ve incelenmesi, analiz açısından önemlidir. Çünkü değişikliğe uğrayan hacim ölçüleri, varlık değerinin hangi durumlarda değişikliğe uğradığı konusunda da bilgi sahibi olunmasını sağlar.
Coin hacmi, kripto varlığın popüler olma derecesini ve el değiştirme süresini belirtir. Kripto varlıkların işlem hacmi; saatlik, günlük, haftalık, aylık, senelik ve hatta daha uzun süreler için de hesaplanabilir.
Coin Hacim Yükselirse Ne Olur
Coinlerde hacim nedir ve kriptoda hacim nedir sorularının yanıtı aynı olmaktadır. Her iki sorunun yanıtında da kripto varlık piyasası içerisinde bulunan varlıkların değerleri, değerlerindeki değişiklikler gibi göstergelere yer verilir.
Bir coin’in hacminin yükselmesiyle, değerinin yükseldiği anlaşılır. Piyasa içerisinde bir varlığın değeri artışa geçiyorsa, o varlığa dair taleplerin oluştuğu görülür. Kripto varlık piyasasında da anlık veya günlük gibi zaman içerisinde, hacim değişikliği yaşanabilir. Yaşanan değişikliğin birçok sebebi olabilir.
Coinlerde hacim sadece yükselmez, piyasadaki dalgalanmalara bağlı olarak hacimlerde düşüşte yaşanabilir. Hacmin düşmesi, varlığın değerinin düştüğünü belirtir. Kripto varlık piyasasını etkileyebilecek olayların karşısında, varlıkların hacimlerinde düşüş yaşandığı görülmektedir.
İşlem Hacmi
Coinlerde hacim nedir başlıklı yazımıza devam ederken, işlem hacminden bahsedeceğiz. İşlem hacimleri, varlığın belirli zaman içerisinde el değiştiren miktarını belirtir. İşlem hacimlerinde belirtilen bilgilerden biri de likidite olmaktadır. Varlığa dair yüksek hacim varsa genel olarak o varlığın likit olduğu ve yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardığı anlaşılabilir.
Likidite, nakde dönüştürülebilen varlıklardır. Belirtilen kaynağın özel veya tüzel kişiye ait olması durumu likidite olma özelliklerini engellemez. Likidite, piyasada yatırımcı sayısının yeterli ölçüde olmasıyla olabilir ve bu durumda işlemlerin kolaylıkla ilerlediği görülmektedir. Fakat bu durum yatırımcılar açısından kritik öneme sahiptir. Çünkü yüksek olan likidite, işlemlere dair olan maliyetleri düşürür ve fiyatlardaki dalgalanmaları azaltabilir.
Coin hacimleri, kripto varlık piyasasında önem teşkil etmektedir. Yatırımcılar işlem yapmadan önce pek çok analiz yapmalıdır bunlardan biri de hacim ölçütleridir.
Kripto Hacim Yükselirken Fiyat Neden Düşer
Hacim, piyasada oluşan hareketlilik aşamalarını veya zayıflama durumlarını ölçeklendiren ve bunlara bağlı bilgiler sunan hesaplamalardır. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki; hacimdeki yükselmeye bağlı şekilde her zaman değer yükselişi de yaşanmaz. Konu incelemesi yapılırken hacmin alım mı yoksa satış mı yönünde olduğu dikkate alınmalıdır.
Kripto varlık piyasalarında hacim yükselmesi yaşanırken, fiyat değerinde düşüşler yaşanabilir. Bu durum sürekli olarak yaşanacak şeklinde bir kural yoktur. Fakat bazı etkenlerin bir araya gelmesiyle birlikte coin’de hacim yükselmesi var olurken değer düşüklüğü yaşanır. Yaşanan olayın olmasına sebep olan etkenlere örnek verecek olursak;
Distribution Phase: Satış baskısı olarak da bilinmektedir. Büyük yatırımcılar yani balinalar ellerinde olan varlıkları yüksek hacimli olarak satış yapabilir. Yüksek hacim alıcıların fazla olan ilgisini belirtse bile, satış baskısı oluyorsa fiyat değerinde düşüş yaşanabilir.
Likidasyon: Kaldıraçlı işlemlerde, long pozisyonları tasfiye olduğu zaman satış emirlerinde tetiklenme olursa fiyat değerinde hızlı şekilde düşüşler meydana gelir.
Haberlere Bağlı Piyasa Dalgalanması: Kripto haberleri pek çok alanda yer alır. Platformlarda yayınlanan kripto haberleri içeriklerinde negatif bilgiler yayılırsa piyasada panik oluştuğu görülür. Yaşanan panik sonrasında pek çok yatırımcı ellerindeki varlıkları satışa çıkartır. Hacmin artması, satıcıların aktif olduğunun da göstergesi olmaktadır.
Direnç Noktasına Çarpma: Coin’de fiyat değeri belirli direnç aşamasına ulaştığı zaman kırılmayı başaramazsa, yatırımcı olan kişiler kazanç realizasyonu oluşturarak satış baskısının yoğunlaşmasına sebep olur.
Fake Pump & Dump: Manipülasyon olarak da piyasada sıklıkla duyulan terimler arasındadır. Balinalar ilk etapta hacmin artmasını sağlayarak alıcıların yönlenmesini sağlar. Sonrasında ise büyük satışlar yaparak fiyatların düşmesini sağlarlar.
Teknik Analizde Hacim
Coinlerde hacim nedir kapsamı araştırılırken öğrenilmesi gereken bir konu da teknik analiz hacimleridir. Teknik analizlerde hacim, belirli zaman ölçümünde alış ve satış işlemlerinin toplam miktarını belirtir. Hacim eşliğinde katılımcı aktiviteleri, fiyat hareketlerinin gücü vb. etkenler daha kolay şekilde anlaşılabilir.
Hacim eşliğinde trend gücü doğrulanabilir. Yükselen hacimle birlikte yükselen fiyat, yükseliş trendinin güçlü aşamada olduğunu belirtir. Artan hacim eşliğinde düşen fiyat, düşen fiyat değerinin habercisidir. Ayrıca düşük hacimdeki fiyat hareketleri zayıf olarak nitelendirilir.
Güçlü seviyedeki yükseliş aşamasında hacimde düşüş meydana gelmeye başladıysa, alıcı olanların sayısında azalma meydana gelmiş olabilir. Yaşanan bu duruma bağlı olarak da trend seviyeleri tersine dönüş yapabilir. Düşüş trendinde hacim azalması, satıcı tarafta olan kişilerin zayıfladığını ve piyasadaki ilerlemelerde yön değişikliği yaşanabileceğini gösterir.
Güçlü hacme bağlı şekilde direnç seviyesinde kırılma olursa, yukarı yöne doğru hareket edilme olasılığı da yükselir. Düşük hacim yönünde bir kırılma meydana gelirse, fiyat yeniden eski değerine dönüş yaşayabilir.
Kripto Hacim Göstergeleri
Coinlerde hacim nedir başlıklı yazımızın bu alanında, kripto hacim göstergelerine ve bunların taşıdığı anlamlara yer vereceğiz. Kripto hacim göstergeleri piyasa içindeki ilerlemelerin nasıl olacağı yönünde fikir edinilebilmesi için var olan araçlardan biridir. Fakat belirtmemiz gerekir ki; kripto piyasasındaki hiçbir analiz çubuğu tek başına fayda sağlayamaz. Hacim göstergeleri de bu şekilde tek başına fayda sağlayamayan araçlardandır. Kripto analizlerinin etkili ve başarılı olabilmesi için, tüm analiz araçları kullanılmalı ve bu şekilde bilgi edinilmelidir. Bazı hacim göstergeleri hakkında bilgi verecek olursak;
On-Balance Volume (OBV): Bu uygulama fiyat hareketlerini hacimle etkileştirerek trend gücünün ölçülmesini sağlar. Fiyat yükselişi olduğunda hacim eklemesi gerçekleşir ve düştüğünde çıkarılır. OBV artışa geçerse, alıcı baskısı yüksek olur ve fiyat bu şekilde yükselmeye devam edebilir. OBV düşerse; satıcı baskısının arttığı görülür, düşüş riskinin de yüksek olduğu anlaşılır. Eğer OBV ve fiyat arasında bir dengesizlik söz konusuysa yani fiyat düşerken OBV yükselişe geçiyorsa yükseliş sinyali beklenir.
Volume Weighted Average Price (VWAP): Gün içindeki fiyat değerlerinin işlem hacmiyle ortalama olarak görülmesini sağlar. Büyük ve kurumsal olan yatırımcılar bu analiz tekniğini sıklıkla kullanırlar. Değer fiyatı VWAP seviyesinden yukarıda ise yükseliş trendinin güçlenmesi beklenir. Değer fiyatı VWAP seviyesinden aşağıda kaldıysa düşüş trendi bir süre daha devam edebilir.
Chaikin Money Flow (CMF): Fiyat ve hacim arasındaki ilişkinin analizinde kullanılır. 0-1 arasında değişkenlik gösteren değerdir. CMF > 0 olduğunda, piyasaya nakit varlık girişi vardır ve buna bağlı olarak yükseliş beklentisi meydana gelir. CMF < 0 olduğunda, piyasadan varlık çıkışı olmuştur ve buna bağlı olarak düşüşlerin meydana gelmesi beklenir.
Accumulation / Distribution (A/D) Line: Hacim ve fiyat birlikte analiz edilerek trend gücünün görülmesi sağlanır. Düşüş ve yükseliş dönemlerinde hacim akışlarının takip edilmesi sağlanır. A/D line yükselişe geçerse, akümülasyon birikimi dönemi olabilir yani fiyat değerinde yükseliş gerçekleşebilir. A/D line düşüşe geçerse, dağıtım dönemi yaşanabilir ve fiyat değerinde düşüş yaşanması beklenir. Fiyat yükselirken A/D düşüşe geçiyorsa, satış baskısının arttığı söylenir ve düşüş beklentisi meydana gelir.
Kripto piyasası başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.