Cloud Miner Nedir
Cloud miner nedir ve buna bağlı olarak neler yapılabilir? Cloud miner kelimesinin Türkçe anlamı “bulut madenci” olmaktadır. Yani bu terim ve Cloud mining “bulut madenciliği” kelimeleri aynı anlamı taşımaktadır. Yazı içeriğimizde iki terimi de kullanarak bilgilendirmeler yapacağız.
Kripto varlık madenciliğinin yapılabilmesi için, asic miner ekipmanları ile donatılmış sunucular aracılığıyla madencilik işlemi yapılmasına, Cloud mining denilir. Bulut madenciliği ve diğer madencilik sistemleri arasında bazı farklılıklarında olduğunu belirtmemiz gerekir. Bulut madenciliğinde; ücret karşılığında kiralama sistemi uygulanarak kripto varlık kazıması ve üretilmesi yapılabilir. Burada belirtilen kiralama işlemi, şirketler tarafından yapılmaktadır.
Cloud Mining
Cloud miner nedir ve Cloud mining nedir sorularının aynı bilgileri anlattığını açıklamıştık. Yazımıza devam ederken, sisteme dair olan avantaj ve dezavantajlara yer vereceğiz. Cloud mining yani bulut madenciliği sistemi kiralama şirketleri aracılığıyla yapıldığı için olumlu ve olumsuz yönleri bünyesinde barındırır. Uygulamanın olumlu yönlerine örnek verecek olursak;
- Yatırımcı, elektrik harcamasından tasarruf eder
- Kazıma işlemi için donanım satın alması gerekmez
- Kazıma işlemine dair sürekli yapılması gereken işlemleri yapmak zorunda kalmaz
- Daha az maliyetle kazıma işlemlerini tamamlayabilir
Bulut madenciliğinin olumsuz olabilecek yönlerine örnek verecek olursak;
- Dolandırıcılık açısından risk barındırır
- Kiralamaya bağlı olarak ödeme yapılması gerekir, kazançtan pay şeklinde de olabilir ödeme
- Yatırımcılara esneklik sunulmaz
Bulut Madenciliği Nasıl Yapılır
Cloud miner nedir başlıklı yazımızın bu alanında, madencilik uygulamasının nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğiz. Bulut madenciliği yapmak isteyen yatırımcı, ilk olarak uygulamayı yapan bir şirket bulmalıdır. Şirket araştırma aşamasında yatırımcıların dikkat etmesi gereken unsurlar olmalıdır. Bunların başında da şirketin güvenilirliği gelmektedir. Güvenilir olmayan her şirket, yatırımcı açısından zarara uğranılmasına sebep olur.
Madencilik şirketi hakkında karar veren yatırımcı, şirketle sözleşme imzalar. Sözleşme maddeleri detaylı şekilde incelenmeli ve bunun sonucunda anlaşmaya varılmalıdır. Bunun sonrasında sözleşmenin imzalanmasıyla, madencilik şirketine kiralama karşılığında ödeme yapılması gerekir. Yapılan ödemeyle bağlantılı olacak şekilde kazıma yapılacak zamanlar belirlenir.
Bulut madencilik sisteminde çalışmalar yapan pek çok şirket vardır. Buradaki karar hakkı yatırımcıya aittir. Yani yatırımcı hangi şirketle çalışma yapmak isterse o yönde anlaşma sağlar.
Bulut Madencilik
Bulut madencilik sisteminde kullanıcı olan kişiler, fiziksel madencilik ekipmanlarını satın almak zorunda kalmaz ve sürece dair işlemlere vakit ayırmakla yükümlü olmaz. Klasik madencilikle kıyaslandığı zaman bu teknik pek çok kullanıcıya daha fazla olanak sağlamaktadır. Fakat her madencilik türünde hem avantaj hem de dezavantaj olduğunu belirtmemiz gerekir.
Bulut madencilik sisteminde kullanıcı olan kişiler, büyük veri merkezleri tarafından düzenlenen madencilik güçlerini kiralar ve belirlenen süre boyunca kripto üretimine ortak olurlar. Cloud mining (bulut madencilik) sisteminde belirlenen süre, kiralama şirketi ve yatırımcı kişi arasında belirlenir. Taraflar belirlenen süre boyunca anlaşma şartlarına uyum sağlamakla yükümlüdür. Bulut madenciliği sürecinde bazı temel aşamalar vardır. Bunları belirtecek olursak;
Hizmet Seçimi: Kullanıcı tarafta olan kişi, güvenilir bulut madencilik sağlayıcısı seçmelidir. Seçim yapılmadan önce piyasadaki tüm şirketler araştırılmalı ve sürece dair tüm bilgiler edinilmelidir.
Paket Satın Alma: Kullanıcı tarafında olan kişi, istemiş oldukları madencilik gücüne uygun olarak planlama ya da sözleşme satın alır. Sözleşme ya da planlama fark etmeksizin tüm maddeler dikkatli şekilde incelenmeli ve sonrasında karar verilmelidir.
Madencilik Süreci: Madenciliği sağlayan firma, kullanıcının adına madencilik sürecini yönetir ve ilerletir. İşlemlerin bitiminde elde edilen kazanç anlaşma şartlarına bağlı olarak dağıtılır.
Kazanç Dağıtımı: Kullanıcı olan kişi, belirlenen sürelerde kripto varlık türünden kazançlarını alır.
Bulut Madenciliği (Cloud Mining) Nedir
Cloud miner nedir başlıklı yazımıza devam ederken, bulut madenciliği türlerinden bahsedeceğiz. Bulut madenciliği 3 türe ayrılmaktadır. Bunlar; donanım kiralama (hosted mining), sanal madencilik (virtual hosted minig) ve hash gücü kiralama (leased hash power).
Donanım Kiralama: Bu tür kapsamında kullanıcı olan kişi, madencilik sağlayıcı kurumdan fiziksel madencilik cihazını kiralar. Fakat kiralanan cihaz kullanıcı da bulunmaz, sağlayıcı veri merkezinde şirket tarafından çalıştırılır. Kullanıcı, cihazın performansına göre kripto kazancı sağlamış olur. Donanım kiralama sayesinde kullanıcı; yüksek fiyatlı donanım almaz, donanımın bakımı-güncellenmesi vb. işlerle ilgilenmez. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken en önemli detay anlaşma sağlanan kiralama şirketi olmaktadır.
Sanal Madencilik: Kullanıcının sanal makineyi kiralamasıyla madencilik yazılımı yükleyerek çalıştırması kapsamına sanal madencilik denilir. Kullanıcı kişisi, kiralamış olduğu sanal makineler aracılığıyla madencilik işlemlerine başlayabilir. Bu kapsamda esnek kullanım imkanları sunulmaktadır. Ayrıca kullanıcılar tam kontrol sağlar ve donanım maliyetlerinden muaf olabilirler.
Sanal madenciliğin bazı dezavantajları da vardır. Bunlar; teknik bilgilerin eksikliği veya yanlışlığı kayıp yaşatır, sunucu kiralanması uzun vadeli olduğunda kazanç düşmesine sebep olabilir. Ayrıca fiziksel madencilik cihazlarına oranla daha az verimlilik sağlamaktadır.
Hash Gücü Kiralama: Leased Hash Power olarak da bilinen uygulama en yaygın şekilde kullanılan bulut madenciliği türüdür. Kullanıcılar madencilik gücünü satın alır ve sonrasında kazanç sağlamaya başlar. Sağlayıcı olan firma, madencilik donanımını çalıştırır ve kullanıcının yatırımına göre kripto varlık ödülü dağıtılır.
Hash gücü kiralamanın avantajlarından biri teknik bilgiye ihtiyaç duyulmamasıdır. Diğerlerine örnek verecek olursak; maliyet oranları daha düşüktür ve farklı kripto varlıklarına yatırım yapılmasına dair olanak vardır. Dezavantajları; sağlayıcı şirketin güvenilirliği, gizli maliyetler şeklindedir. Ayrıca elde edilecek olan kazancın madencilik algoritmasına bağlı olması ve piyasadaki değişikliklerden dolayı kazanç oranın düşmesi de dezavantajlardandır.
Kriptoda Bulut Madenciliği
Cloud miner nedir konumuzu farklı açılardan incelemeye devam edeceğiz. Cloud miner, kripto madenciliğini daha erişilebilir şekle getirmektedir. Kripto madenciliği birden fazla şekilde yapılabilmektedir ve içlerinde en sık tercih edilen teknik bulut madencilik (Cloud mining) olmaktadır. Bunun en temel sebeplerinden biri de kullanıcının hem zaman ayırmasına gerek olmaması hem de maddi olarak daha az giderinin olmasıdır.
Bulut madenciliği, kripto madenciliğine giriş yapmak isteyenler için cazip olanaklar sunmaktadır. Fakat bu olanaklar ortadaki risklerin kaldırılmasını sağlamaz. Risk konusundaki önlemlerin alınması yatırımcıya aittir çünkü bu piyasa içinde de dolandırıcılık riski olmaktadır. Yatırımcı öncelikle kiralama şirketini araştırmalı ve güvenilirliğinden emin olmalıdır. Sonrasında da madencilik için yapılan anlaşma şartları incelenmelidir. Çünkü anlaşmanın imzalanmasıyla süreç başlar ve anlaşmada yer alan süreye kadar da devam eder.
Bulut madenciliğine başlamak isteyen yatırımcı sürece dair bilgi de edinmelidir. Her ne kadar süreci kiralama şirketi ilerletecek olsa da konuya dair bilgi sahibi olunması avantaj sağlayan durumlardandır. Bilgi edinmek için farklı kaynaklardan araştırmalar yapılabilir. Sitemizde bulut madenciliği ve kripto varlık piyasası hakkında farklı bilgiler bulabilirsiniz.
Ekran Kartıyla Mining başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.