Blockchain Nedir
Blockchain nedir sorusunun ilk yanıtı olarak Türkçe anlamını açıklayacak olursak “blok zinciri” açıklamasını yapabiliriz. Yazı içeriğimizde blok zinciri hakkında açıklamalara ve konuya dair detaylara yer vereceğiz.
Blockchain, verilerin bloklar şeklinde muhafaza edildiği, merkeziyetsiz ve dağıtık defter sistemidir. Temel açıdan bakıldığında; sistem üzerinde gerçekleşen işlemlerin zincirler halinde ve bağlantılı bloklar şeklinde kaydedildiği verisel yapıdır. Blockchain, merkeziyetsiz olarak çalışma yaptığı için, manipülasyonlara ve saldırılara karşı da korumalıdır.
Blok zincir, klasik veri tabanlarından farklı özelliklere sahiptir. En önemli farkı ise bilgilerin şeffaf ve değiştirilemez oluşudur. Bir blok zincire eklendikten sonra, daha önceki blokların değiştirilmesi imkânsız ölçüsünde yer alır. Bu özellik finans, lojistik, sağlık vb. sistemlerde veri güvenliği ve şeffaflık açısından önem taşımaktadır.
Blok Zinciri Teknolojisi
Blockchain nedir ve blok zinciri nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra, blok zincir teknolojisi hakkında bazı bilgilere yer vereceğiz. Blok zinciri’nin çalışması için temel olarak 4 prensip vardır. Bunları açıklayacak olursak;
Bloklar ve Zincir Yapısı: Blockchain, birbirine bağlı bloklardan oluşmaktadır. Her bir blok; işlemlerin verilerini, bir öncesinde bulunan bloğun hash değeri ve kendi hash değerini içeriğinde barındırır.
Dağıtık Defter: Dağıtık defter, tek noktadan kontrol edilemez bu sebeple de saldırılara yönelik olarak daha kuvvetli olur.
Konsensüs Mekanizması: Blok zincirdeki işlemlerin doğrulanması ve güvence altında bulundurulması için konsensüs mekanizması uygulanır. Konsensüs güvenlik açısından önemlidir.
Kriptografi ve Güvenlik: Bu uygulama sayesinde verilerin güvenliği artırılır. Hash fonksiyonları, özel anahtarlar ve dijital imzalama sayesinde verilerin değiştirilmesi imkânsız olacak seviyede risk oluşmasını sağlar.
Blockchain Kullanım Alanları
Blockchain nedir sorusunun yanıtını öğrenen kişiler, bu teknolojinin hangi alanlarda kullanıldığını da bilmek ister. Blockchain kripto varlık dünyasında oldukça popülerdir ve kullanılması gerekir. Fakat tek kullanım alanı kripto piyasası değildir. Bunun yanı sıra finans ve bankacılık, sağlık sektörü, gayrimenkul sektörü, oylama sistemleri, tedarik zinciri yönetimi vb. alanlarda da sıklıkla kullanılmaktadır.
Blok zinciri teknolojisi günümüzde geniş bir yere sahip olmaya başlamıştır. Her geçen gün sisteme yeni ilerlemeler eklenmekte. İlerleyen yıllarda çok daha fazla iş alanında kullanılması da beklentiler arasında yer almakta. Özel şirketler ve Devletler, blok zincir uygulamalarıyla verilerin saklanması ve korunması kapsamında projeler geliştirmektedir.
Bitcoin Nasıl Çıktı başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.