Bitcoin Nedir Ne İşe Yarar

Bitcoin Nedir Ne İşe Yarar

Bitcoin Nedir Ne İşe Yarar

Bitcoin nedir ne işe yarar vb. sorular kripto yatırımcıları tarafından sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Kripto varlık piyasası oldukça popüler yatırım alanlarından biridir. Özellikle son yıllarda dünya genelinde pek çok yatırımcı kripto varlıklarına yatırım yapmaya başlamıştır. 

Bitcoin, merkezi otoritesi olmayan ve kullanıcıların arasında direkt olarak gerçekleşen ödeme sistemi oluşturulması için geliştirilen kripto varlığıdır. Ayrıca kripto varlıkların ilki de olmaktadır. Merkezi otoriteden bağımsız şekilde olan Bitcoin’in birden fazla avantajı vardır. Finansal erişim, güven, sansür direnci, düşük maliyetli işlemler, şeffaflık gibi unsurlar Bitcoin’in sunmuş olduğu avantajlardan birkaçı olmaktadır. Bitcoin işlemlerinde aracı kişi veya kişilerin olmaması, yatırımcıların hassasiyetlerine olumlu katkı sağlayan bir etkendir. 

Kripto Ne Demek

Bitcoin nedir ne işe yarar, kripto nedir gibi soruların yanıtı için yazı içeriğimizden bilgi edinebilirsiniz. Kripto dijital varlık olmaktadır. Yani dijital dünyada online işlemler sonrasında yapılan yatırım aracıdır. Kriptolar sadece yatırım aracı da olmamaktadır, bunun yanı sıra pek çok alışveriş, ödeme, transfer vb. işlemde kriptolar aracılığıyla yapılabilir. 

Kripto varlıklar iki şekilde elde edilebilir. Bunlardan ilki satın alınması olurken, diğeri de mining (madencilik) tekniği olmaktadır. Madencilik tekniğinde gerekli donanımların kurulmasıyla, karmaşık matematiksel problemler çözümlenir ve kripto varlığı elde edilebilir. Madencilik uygulamasını yatırımcı kendisi gerekli donanımları kurarak yapabileceği gibi kiralama şirketleriyle anlaşma yaparak da maden kazısı yapılmasını sağlayabilir. 

Bitcoin Ne Demek

Bitcoin nedir ne işe yarar başlıklı yazımıza devam ederken, Bitcoin yani BTC nedir sorusunun farklı açılardan yanıtlarını incelemeye devam edeceğiz. Bitcoin 2008 yılında açık kaynaklı kod olarak ortaya çıkmıştır ve 2009 yılında da piyasadaki yerini almıştır. Kripto varlık dünyasının ilk coini olan Bitcoin, sınırlı arza tabii olmaktadır ve Bitcoin’in sınırlı arzı 21 milyondur. Bitcoin’den sonra kripto varlık piyasasında pek çok yeni çıkan yer almaya başlamıştır. Fakat Bitcoin sonrasında piyasaya sürülen tüm coinler, altcoin olarak geçmektedir. 

Bitcoin kullanıcıların tam yetki alanları vardır. Kullanıcıların cüzdan anahtarları sadece kendilerinde bulunur ve varlıklarını bu şekilde yönetirler. Ayrıca bilinmesi gereken bir Bitcoin özelliği ise işlemsel değiştirilememe özelliğidir. Bu özelliğe göre; Bitcoin işlemleri bir defa onaylandığı zaman sonrasında işlem değişikliği yapılamaz. 

Bitcoin’in Tanımı

Bitcoin herhangi bir aracı kurum ya da Devlet bağlantısı olmadan çalışma yapan varlıklar arasında yer alır. Bitcoin eşler arası, peer-to-peer sisteminde yer alır. Bu durumda dijital varlığın kullanıcı tarafından online olarak güvenli transfer yapılabilmesine imkân tanımaktadır. 

Bitcoin varlığının ön planda olan bazı temel özellikleri vardır. Bunları belirtecek olursak; 

Merkeziyet Olmayışı: Bitcoin, blok zincir yani blockchain olarak bilinen dağıtık defter sistemine bağlı olarak çalışır. Yani Devlet, aracı kurum veya banka gibi kuruluşlar tarafından kontrol edilememektedir, sadece kişiye özeldir. 

Sınırlı Oluşu: 21 milyonla sınırlı olması Bitcoin varlığının çok daha değerli olmasını sağlayan temel unsurlardandır. 

Şeffaf Olması: Blok zincir üzerinde gerçekleşen işlemler halka açık şekilde olmaktadır. 

Güvenlik Kontrolü: Uygulanan işlemlerin tamamı kriptografi desteğiyle kontrol edilmektedir. Bu sebeple de yapılan işlem sonrası değişiklik olmaz ve geçersiz, sahte vb. diğer uygunsuz işlemlerin yapılması da imkansıza yakın seviyededir. 

Anonim Tarzı: Bitcoin yatırımcıları kimlik bilgilerini kendi istekleri dahilinde paylaşabilme hakkına sahiptirler yani istemedikleri takdirde kimlik bilgisi paylaşmazlar. Fakat adresler açık olmaktadır. 

Kripto varlık piyasasında tam olarak 2009 yılından beri yer alan Bitcoin pek çok kullanıcının yüksek kazanç sağlamasına olanak tanımıştır. Fakat belirtmemiz gerekir ki; tüm yatırımcılar bu sürede kazanç sağlayamamıştır hatta kayıp yaşayan yatırımcıların da sayısı oldukça yüksektir. Bunun en temel sebebi ise yatırımcıların eksik veya yanlış bilgi doğrultusunda ilerlemeler kaydetmesidir. Bu sebeple de kripto varlık piyasasında Bitcoin ve diğer tüm alt coinlerle ilgili işlem yapılmadan önce özenli araştırma yapılmalıdır. Yapılan araştırmaları, yatırımcılar kendileri analiz yapabileceği gibi analiz araçlarını kullanmayı bilmeyenlerde güvenilir birden fazla kaynaktan bilgi edinebilirler. 

Bitcoin’in Çalışma Prensibi

Bitcoin nedir ne işe yarar hakkında bilgi edinen kişiler, bu konudaki çalışma prensiplerini de öğrenmelidirler. Yatırım yapmak isteyen kişiler, yatırım yapacakları konu hakkında kendi sorumluluklarını taşımaktadır. Buna dair belirtmemiz gerekir ki; her yatırımın belirli oranda riski olmaktadır. Risk oranının en aza indirilebilmesi içinde kripto grafik okuma, kripto haberleri takibi vb. diğer detaylar hakkında bilgi edinilmelidir. 

Peki Bitcoin’in çalışma prensibi ne olmaktadır? Bitcoin’in çalışma prensibi blockchain (blok zincir) ve kriptografi üzerine kurulu olmaktadır. Sorunun yanıtını verirken birkaç madde ile detaylandıracak olursak;

  1. Blockchain, Bitcoine dair işlemlerin kaydedildiği defter mekanizmasıdır. Tüm işlemlerin bilgileri ayrı şekilde bir blok içerisinde saklanmaktadır ve tüm bloklar birbirine bağlı şekildedir. Blok zincir içerisindeki her blok önceki bilgilerin özetini (hash) barındırır. Bu sebeple de işlem değişikliği yapılamaz
  2. Bitcoin ağında bulunan bir kullanıcı başka bir kullanıcıya Bitcoin göndermek istediğinde ağda yer alan tüm kullanıcılara bilgi iletilir. İşlemlerin geçerli olabilmesinin kanıtlanması için madenciler tarafından matematiksel karmaşık işlemler çözümlenir. Yapılan bu işleme işlem kanıtı yani Proof of Work denilir. Proof of Work işlemlerin güvence altına alınmasını sağlayan temel unsurlar arasındadır
  3. Bitcoin madencileri, matematiksel işlemleri doğrulayan ve bunların bloğa eklenmesini sağlayan kişilerdir. Matematiksel işlemlerin çözümlenmesi sonrasında blok zincire yeni blok eklenebilir ve ödül kazanılır. Kazanılan ödül miktarı 4 yıllık sürede yarı oranında azaltılır bu duruma “halving” denilir. Halving yapılmasının sebebi ise Bitcoin varlığının sınırlı arzı olmasıdır
  4. Bitcoin uygulamasındaki tüm işlemler kriptografik özelliklerle koruma altına alınır. İşlemlerde bulunan tüm veriler hash algoritmasıyla şifrelenir. Kullanıcıların özel ve genel anahtarları vardır. Özel anahtar Bitcoin cüzdanına ulaşım sağlayan gizli bilgi olmaktadır. Genel anahtar ise işlemlerin doğruluk oranını kontrol etmeye yardımcı olur.
  5. Bitcoin’de merkezi sunucu olmaksızın cihazlar arasında işlem yapılabilir. Yapılan işlemler node tarafından kopyalanır ve sonrasında saklanır

Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir? Nasıl Yapılır?

Bitcoin nedir ne işe yarar sorusunun bir kapsamı da Bitcoin madenciliği olmaktadır. Mining olarak da bilinen madencilik sistemi, yatırımcılar tarafından sıklıkla araştırılan ve genel olarak uygulanan bir sistemdir. Bitcoin madencilik (minig) uygulamasıyla hediye Bitcoin kazanılması mümkündür. Fakat bu hediyenin kazanılabilmesi için yapılması gereken bir dizi işlem olmaktadır. 

Bitcoin madenciliği kişi veya kişiler tarafından bireysel şekilde yapılabileceği gibi Bulut mining diye tanınan sisteme bağlı olarak da yapılabilir. Bulut mining, kiralama şirketiyle anlaşma yapılması sonrasında gerçekleşen madencilik çalışmasıdır. Bu çalışma stilinde kiralama şirketiyle anlaşma şartları belirlenir ve şirket yatırımcı adına madencilik işlemlerini yapmaya başlar. 

Kişilerin bireysel madencilik yapabilmesi için madencilik donanımını satın alması gerekir. Ayrıca bu donanım sisteminin gerekli bakımı, güncellemesi vb. diğer unsurları da düzenli olarak takip edilmeli ve yapılmalı. Madencilik yapmak isteyen kişiler madenciliğin zorluk seviyesi hakkında araştırma yaparlar. Bu doğrultuda açıklayabiliriz ki; zorluk derecesi ağdaki madencilerin işlem güçlerine oranla otomatik şekilde düzenlenir. Zorluktaki seviye yükseldikçe, blok çözülmesi içinde daha fazla işlem gücüne gerek duyulur.

Bitcoin madenciliğinde maliyet oranları yüksek olmaktadır. Madencilik işlemindeki tek maliyet, gerekli donanımın satın alınması, kurulması ve bakımlarının yapılması değildir. Madencilik uygulamasında yüksek elektrik enerjisi kullanılır. Elektrik enerjisinin fazla kullanımı da kişilerin yüksek maliyet ödemesine sebep olur. 

Bitcoin nasıl bozdurulur başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Güncel kripto haberleri ve kripto bilgileri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.