Bitcoin Ne Kadar
Bitcoin ne kadar sorusunun yanıtı anlık şekilde değişikliğe uğramaktadır. Kripto piyasasının ilk varlığı olan Bitcoin “en değerli varlık” olma unvanına da sahiptir. Fakat piyasa içindeki değişiklikler Bitcoin değerinde de farklılıklar oluşmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple de Bitcoin ve diğer tüm kripto varlıklarının fiyat değerleri anlık olarak değişime açıktır. Sizde en güncel fiyatları görmek istiyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Bitcoin, 2009 yılında kripto varlık piyasasında yer almaya başlamıştır. İlk çıktığı dönemde maddi bir değeri olmamıştır fakat ilerleyen yıllar içerisinde değerine değer katmayı başarmıştır. Özelikle son yıllarda Bitcoin hızlı şekilde değerlenmiştir. 2024 yılının son dönemlerinde 100,000 dolar barajını aşmıştır ama 2025 yılının ilk aylarında piyasadaki dalgalanmaya maruz kalarak değerinde düşüş yaşamıştır.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin ne kadar sorusunun yanıtını verdik şimdi de Bitcoin’e dair farklı bilgilere yer vereceğiz. Bitcoin, merkeziyetsiz dijital varlıklar arasında yer alır. Klasik varlıklardan oldukça farklıdır ve herhangi banka ya da hükümet tarafından takip edilemez.
Bitcoin’in özellikleri birden fazla şekildedir. Bunlara örnek verecek olursak;
- Merkeziyetsiz olduğu için takip edilemez ve otoriteler tarafından yönetilemez
- Blok zincir (blockchaın) kullanımına sahip olduğu için işlemleri şeffaf şekildedir
- Sınırlı arza sahip olduğu için diğer tüm alt coinlerden daha popülerdir. Bitcoin arzı 21 milyonla sınırlıdır
- Fiziksel olmayışı yani tamamen dijital ortamdan yönetildiği için daha fazla tercih edilir
- Kriptografi sayesinde daha güvenli olarak işlem yapılmasına olanak tanır.
Bitcoin Madenciliği
Bitcoin ne kadar başlıklı yazımızın bu alanında Bitcoin madenciliği hakkında bilgilere yer vereceğiz. Bitcoin madenciliği, Bitcoine dair olan işlemlerin doğrulanması ve yeni Bitcoinlerin üretilmesini sağlamaktadır. Madenciler bu süreçte karmaşık matematiksel işlemlerin çözülmesini sağlayarak bloklar oluştururlar. Bunun sonucu olarak da Bitcoin ödülü almaya hak kazanırlar.
Bitcoin madenciliği kapsamında uygulanan birden fazla teknik olmaktadır. Bunlar; CPU madenciliği, GPU madenciliği ve ASIC madenciliği olmaktadır. Kripto madenciliği yapmak isteyen kişi, madencilik sürecine dair tüm işlemleri kendisi yapabilir. Fakat madenciliği kendisi yapmak istemeyen yatırımcı, konu hakkında bulut madenciliği sisteminden destek alabilir. Bulut madenciliği, kiralama madencilik olarak da bilinmektedir. Yatırımcı ve kiralama şirketi arasında yapılan anlaşmaya bağlı olarak şirket madencilik işlemlerini yapmakla yükümlü olur.